Griekenland wil 53 miljard euro aan nieuwe noodleningen voor de komende drie jaar. In ruil daarvoor wordt er voor 10 tot 12 miljard euro omgebogen. Wat opvalt: op bijna alle punten komt Tsipras de schuldeisers ver tegemoet.
De nieuwe hervormingsvoorstellen van de Griekse regering, die donderdagavond naar eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zijn verstuurd, zijn uitgelekt. Daaruit blijkt dat premier Alexis Tsipras de belastingen wil verhogen en wil korten op pensioenen. In ruil daarvoor wil hij wel een nieuw steunpakket ter hoogte van 53 miljard euro van het Europese noodfonds ESM, aldus Griekse media. Dat geld is bedoeld voor de komende drie jaar.
De hervormingen die Tsipras wil doorvoeren moeten leiden tot een primair begrotingsoverschot, dat wil zeggen exclusief de rentebetalingen op lopende leningen, van 1 procent in 2015, oplopend naar 3,5 procent in 2018. Dit komt exact overeen met voorstellen die op 28 juni door de Europese Commissie zijn gepubliceerd.
Tsipras geeft toe
De Griekse premier gaat ook grotendeels akoord met voorstellen die juist zijn afgewezen bij het referendum van zondag 5 juli. Alleen op details zijn er afwijkingen. Zo wil Griekenland zich niet vastleggen om na 2018 permanent een begrotingsoverschot exclusief rentebetalingen van 3,5 procent te halen. Daar moet speelruimte komen, afhankelijk van de eocnomische omstandigheden.
Het Griekse parlement gaat vrijdag waarschijnlijk akkoord met de voorstellen, zo gaf een woordvoerder van de Syriza -partij aan. Experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds moeten kijken of de Grieken aan de eisen voor financiële steun voldoen.
Mocht vrijdag duidelijk worden dat de deskundigen tevreden zijn met de aangekondigde stappen van de Griekse regering, dan groeit de kans dat Griekenland met zijn megaschuld in de eurozone kan blijven. De ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) kunnen dan zaterdag het groen op licht zetten voor onderhandelingen over het nieuwe, derde steunpakket voor Griekenland. Ook komt er mogelijk een overbruggingskrediet.
Op een top van de Europese leiders zondag in Brussel moet dan de knoop worden doorgehakt over de toekomst van de Grieken in de eurozone.
Maar wat staat er precies in de plannen van Tsipras?
Belastingverhogingen: btw
- De btw gaat omhoog. Het standaard percentage wordt 23 procent. Dat percentage gaat ook gelden voor de horeca. Daarnaast komt er een lager tarief van 13 procent voor voedsel, hotels, energie en water. Boeken, theaters en medicijnen vallen straks onder het laagste tarief van 6 procent.
- Hogere belasting op scheepsvrachten om de rijke Griekse reders zwaarder te belasten, een belasting op tv-reclame, verhoging van de kanspelbelasting en indien het nodig is een hogere belasting op de verhuur verhuur van onroerend goed.
Hervormingen en bezuinigigen
- 100 miljoen euro minder voor defensie in 2015 en 200 miljoen in 2016. Hier hadden de schuldeisers 400 miljoen euro geëist.
- Subsidies op diesel voor boeren worden afgeschaft, de subsidie op stookolie wordt gehalveerd.
- De belastingwetten worden aangepast om het moeilijker te maken om de inkomstenbelasting te omzeilen. Daarna moet de winstbelasting voor bedrijven eerder worden afgedragen. Belangrijkste maatregel lijkt echter het afschaffen van de belastingvoordelen voor boeren.
- Vroegpensioen wordt sterk ontmoedigd
- De pensioenleeftijd gaat naar 67 in 2022, of voor mensen die 40 jaar hebben gewerkt naar 62.
- De solidariteits-subdisie voor gepensioneerden wordt afgeschaft.
- Het bedrag dat mensen premievrij voor hun pensioen mogen sparen wordt bevroren tot 2021
- Verhoging van de bijdrage in de ziektekosten door gepensioneerden met 4 tot 6 procent
Naast alle bovenstaande punten, belooft Tsipras ook veel wetgeving aan te passen en daarbij te kijken naar de 'best-practices' in ander landen van de Europese Unie.
Het gaat dan anti-corruptiewetgeving, maar ook om aanpassingen in het arbeidsrecht. Zo zullen veel beroepen die nu aan strikte regels zijn verbonden worden opgesteld, zoals bijvoorbeeld het notariaat.
Ook zal de regering vaart zetten achter de liberalisering van de elektriciteitsbedrijven en de privatisering van de staatsbedrijven. Daarbij worden expliciet Piraeus (de haven van Athene) en de haven Thessaloniki genoemd, evenals de regionale vliegvelden.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl